A-III-A CONFERINTA INTERNATIONALA DE CANCER MAMAR

A-III-A CONFERINTA INTERNATIONALA DE CANCER MAMAR

December 4, 2016

Pentru o Chirurgie Frumoasa a Cancerului Mamar

Societatea Romana de Chirurgie a Sanului si Oncologie organizeaza in parteneriat cu Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti cea de-a treia Conferinta Internationala de Cancer Mamar care se intituleaza Pentru o chirurgie frumoasa a cancerului mamar”.

Manifestarea stiintifica se va desfasura in perioada 8 – 10 octombrie 2015 la Hotel Caro Bucuresti.

Pe parcursul celor 3 zile ale conferintei, 35 de specialisti romani si 15 invitati din strainatate (Austria, Egipt, Germania, Grecia, Italia, Israel si Turcia) vor prezenta lucrari care abordeaza cele mai moderne modalitati de diagnostic si tratament ale cancerului mamar.

Tematica conferintei (screeningul si modalitati de preventie, diagnostic imagistic, diagnostic anatomopatologic si molecular, genetica, tratament chirurgical – tipuri de mastectomii – tratament conservator – ganglion santinela – chirurgie oncoplastica – reconstructia sanului, tratament sistemic – adjuvant si neoadjuvant – in boala metastatica – tratament molecular tintit – imunoterapie si vaccinoterapie, radioterapie – tehnici de radioterapie conformationala de inalta precizie – radioterapie intraoperatorie, nutritia oncologica) se adreseaza atat medicilor de familie cat si specialistilor in imagistica medicala, chirurgie, ginecologie, endocrinologie, anatomopatologie, oncologie medicala, radioterapie, chirurgie plastica si reconstructiva care sunt direct implicati in managementul acestei afectiuni.

Subiectul central este reprezentat de modalitatile prin care putem trata aceasta boala nu numai pentru a obtine o viata cat mai lunga pentru paciente, dar si o calitate a vietii cat mai buna, si daca vorbim despre calitatea vietii acestor bolnave un lucru important este rezultatul estetic.

Societatea Romana de Chirurgie a Sanului si Oncologie doreste sa contribuie la diseminarea informatiilor privind cele mai moderne modalitati terapeutice in cancerul mamar.

Vrem sa facilitam intalnirea celor care pun diagnosticul si trateaza aceasta boala pentru a permite schimbul de experienta. Vrem sa invatam unii de la altii pentru a face mai bine si mai frumos.

Vor fi prezentate metodele ce permit ca interventia chirurgicala sa fie nu numai sigura si sa asigure o rata cat mai mica de recidiva locala dar si sa obtina un rezultat estetic bun, o imagine corporala frumoasa a femeii. Acest lucru se poate realiza prin diferite tehnici chirurgicale: tratamentul conservator, chirurgia oncoplastica, reconstructia dupa mastectomie fie ea imediata sau intarziata (la distanta de momentul mastectomiei). Dar pentru obtinerea acestui dublu deziderat, siguranta si frumusete, nu este necesara numai o chirurgie de calitate  ci si  o imagistica de calitate care sa permita localizarea si caracterizarea cat mai precisa a leziunii, un examen anatomo-patologic care sa ne spuna exact daca excizia chirurgicala s-a efectuat cu limite de siguranta si sa ofere cat mai multe informatii chiar intraoperator despre extensia si agresivitatea bolii. Este necesara si o radioterapie de calitate care sa fie facuta in asa fel incat sa scada riscul de recidiva si sa lase urmari la distanta cat mai mici si un tratament sistemic care sa fie efectuat tintit in functie de caracteristicile bolii. Caracteristici ale tumorii care in prezent nu sunt numai legate de dimensiunea tumorii, invazia ganglionara, ci caracteristici mult mai profunde relevate prin examenele de anatomie patologica, imunohistochimie si genetica moleculara. Incercam, si de cele mai multe ori reusim sa tratam cancerul mamar la fel de bine ca in cele mai bune centre din lume.

Screening-ul e una dintre modalitatile cele mai importante de reducere a mortalitatii prin cancer mamar, mai ales ca in prezent nu exista metode eficiente de preventie ale acestei boli in toate situatiile si depistarea precoce permite efectuarea unor tratamente mai simple cu rezultate mai bune la distanta.

Sigur ca exista progrese in educatia oamenilor privind notiunile medicale elementare. In acest sens mass-media are un rol important in diseminarea informatiilor privind controalele medicale si investigatiile  care efectuate periodic  pot preveni aparitia unor boli grave sau pot face ca depistarea sa fie facuta in stadii putin avansate.

Optiunile terapeutice pentru cancerul mamar depind in principal de stadiul si caracteristicile  bolii si de particularitatile pacientei.

In general daca e vorba de un stadiu putin avansat , dupa investigatiile care exclud modificari legate de boala la nivelul altor organe, primul pas este interventia chirurgicala care are scop diagnostic. Daca examenul histopatologic intraoperator stabileste ca este o tumora maligna  se efectueaza in continuare interventie chirurgicala curativa,  fie excizia partiala a sanului si biopsia ganglionilor axilari sau tehnici de chirurgie oncoplastica, sau daca este necesar chiar mastectomia. In anumite situatii, in acelasi timp cu mastectomia se poate realiza si reconstructia sanului prin diferite tehnici chirurgicale cu implanturi sau lambouri musculocutanate.  Dupa interventie, in functie de caracteristicile bolii daca este necesar se efectueaza tratament sistemic si  radioterapie.

Daca e vorba de un stadiu avansat indicatia este de  tratament sistemic preoperator care reduce dimensiunea tumorii mamare (uneori poate s-o faca sa dispara complet si celulele maligne sa nu mai fie gasite nici la examenul histopatologic de dupa operatie). Uneori reducerea tumorii mamare poate sa permita o operatie care conserva sanul evitand mastectomia. De cele mai multe ori dupa efectuarea chimioterapiei fiind vorba de stadii local avansate de boala este necesara mastectomia.

Evolutia tumorii sub tratament sistemic este un semn direct ca tratamentul este eficient si ca acest tratament actioneaza si asupra celulelor care pot fi diseminate  in organism, risc care e cu atat mai mare cu cat tumora este intr-un stadiu mai avansat.

Evolutia chirurgiei in cancerul mamar a fost legata de intelegerea mai buna a evolutiei acestei boli, a agresivitatii ei si s-a facut in paralel cu evolutia celorlalte modalitati terapeutice antineoplazice.

Tendinta actuala a chirurgiei cancerului mamar este sa fie cat mai putin mutilanta ori de cate ori este posibil si sa aiba ca rezultat un aspect cat mai frumos al sanului operat.

In anumite situatii cand se folosesc tehnici de chirurgie oncoplastica si cand se efectueaza interventie chirurgicala la sanul contralateral, aspectul poate sa fie chiar mai frumos decat cel dinainte de operatie, pentru ca pe langa tratamentul cancerului se poate corecta fie asimetria mamara, fie ptoza mamara.

Chirurgia oncoplastica a sanului e chirurgia care se efectueaza in cazul tumorilor maligne si are ca scop tratamentul eficient al bolii si obtinerea unui rezultat estetic frumos. Chirurgia oncoplastica  asociaza principii si tehnici de chirurgie oncologica cu principii si tehnici de chirurgie plastica.

Ganglionul Santinela e primul ganglion care poate fi metastazat. Daca el este identificat si biopsiat si nu are invazie neoplazica e foarte probabil ca nici ceilalti ganglioni sa nu fie afectati si nu mai trebuie  extirpati. Biopsia ganglionului santinela permite o interventie chirurgicala selectiva la nivel axilar, evitand operatia mai extinsa, evitand exciziile ganglionare nenecesare care cresc riscul de limfedem al bratului.

Atat in lumea medicala cat si in intreaga societate e o perioada agitata marcata de schimbari. Multi tineri buni pleaca si nu ai de ce sa-i opresti, altii raman, si e greu de spus unde si care dintre ei isi vor gasi implinirea profesionala. In orice caz, un sistem medical mai stabil si mai previzibil care sa puna in valoare competenta si munca, e de dorit in Romania.

Cele mai bune rezultate in tratamentul cancerului mamar se obtin cand el este efectuat de o echipa multidisciplinara alcatuita din medici cu experienta in aceasta patologie. Deoarece evolutia cunostintelor despre cancer mamar precum si a metodelor inovative de diagnostic si tratament este atat de rapida este necesara specializarea continua medicilor care pun diagnosticul si trateaza cu predilectie aceasta afectiune.

Conferinta organizata de Societatea Romana de Chirurgie a Sanului si Oncologie este o oportunitate pentru implementarea celor mai noi metode in practica clinica pentru realizarea dezideratului de tratament personalizat al cancerului mamar.

Rolul medicilor implicati in diagnosticarea si tratarea cancerului mamar a devenit mult mai complex. Specialistul in imagistica sanului poate in prezent identifica si caracteriza leziuni milimetrice. Medicul anatomo patolog nu stabileste numai daca tumora este benigna sau maligna dar ofera si date esentiale, chiar intraoperator, privind agresivitatea si extensia locala a bolii care influenteaza deciziile privind amploarea interventiilor chirurgicale. Imunohistochimia si analiza modificarilor genetice au devenit elemente indispensabile pentru indicatia terapeutica. Oncologul medical trebuie sa stie sa aleaga in functie de toti acesti indicatori tratamentul sistemic (citotoxic, hormonal, terapie moleculara tintita, imunoterapie) care sa fie adecvat individualizat fiecarei paciente.

Radioterapeutul poate sa stabileasca precis zonele care trebuie iradiate si sa evite tesuturile si organele sanatoase pentru a efectua un tratament „pe masura”.

Chirurgul care e specializat in tratamentul cancerului mamar nu trebuie sa cunoasca numai 2-3 tipuri de interventii chirurgicale ca pana in urma cu 20-30 ani ci sa stapaneasca o multitudine de tehnici: localizeaza leziunile inflaclinice, diferite metode de biopsie, identificarea ganglionului santinela, tratament conservator, chirurgie oncoplastica, diferite tipuri de mastectomie, reconstructia sanului, trebuie sa integreze aceste tehnici in planul de tratament oncologic. Astfel, principiile chirurgiei plastice trebuie aplicate pentru a obtine un rezultat estetic cat mai bun.

Toate aceste lucruri subliniaza necesitatea specializarii si pregatirii continue a medicilor care pun diagnosticul si trateaza cancerul mamar si a constituirii unor echipe specializate pluridisciplinare dupa modelul celor existente care si-au demonstrat profesionalismul.

In cadrul pregatirii din Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila Bucuresti in Departamentul de Chirugie studentii si rezidentii au ore dedicate notiunilor de baza in diagnosticul si tratamentul cancerului mamar. Din ce in ce mai multi medici chirurgi si ginecologi sunt interesati de supraspecializare in chirurgie si ginecologie oncologica si astfel au ocazia de a afla si invata cele mai noi tehnici de tratament ale cancerului mamar cu aplicabilitate practica imediata.

Societatea Romana de Chirurgie a Sanului si Oncologie prin manifestarile organizate, contribuie la obtinerea celor mai noi informatii din domeniu si constituie un prilej de comunicare si schimb de experienta intre specialistii dedicati patologiei mamare.

Societatea Romana de Chirurgie a Sanului si Oncologie contribuie la instruirea specialistilor din tara si la facilitarea comunicarii rezultatelor obtinute prin participarea medicilor romani la cursuri si manifestari internationale. Este astfel promovata integrarea medicinii romanesti in lume.

Bucuresti, 15.09.2015

x Close

Like Us On Facebook